D.O.C. Vinho Verde/Portugal

De Vinho Verde is een wijnstreek in het noorden van Portugal, rond de steden Braga en Viana do Castelo en eindigend in Porto. Het zuiden van de streek is langs de Rio Douro; het noorden aan de rivier Minho. De Atlantische Oceaan zorgt er voor een gematigd klimaat met overvloedige regenval. De bodem bestaat uit graniet met, aan de oppervlakte, zand en humus.

De naam Vinho Verde verwijst níét naar de groene schijn, die de witte wijn heeft, maar naar het feit dat de groene oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht. De wijnen kunnen licht mousserend zijn. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

Minder bekend en duurder zijn de Vinho Verde’s die zijn gemaakt van wat later geoogste druiven, dikwijls van Alverinho Van deze druif worden in het iets noordelijker Spaanse Galicië ook gewilde wijnen gemaakt. Die smaken veel rijker en bevatten veel meer alcohol. Het zijn complexe, stevige, rijpe witte wijnen met veel exotisch fruit en gedroogde abrikoos. Zeer de moeite waard.

Sorry, no posts matched your criteria.