D.O. Somontano

Somontano omvat circa 2000 wijngaarden, gelegen op een hoogte van 350 tot 650 meter boven de zeespiegel en heeft als ‘hoofdstad’ Barbastro, een stadje waar alles rond wijn lijkt te draaien. De D.O Somontano, wat letterlijk ‘onder de bergen’ betekent, ligt geheel gescheiden van Aragons andere DO’s rond de stad Barbastro in de noordelijke provincie Huesca.
Somontano biedt prima condities voor de wijncultuur. Koele winters en hete zomers, een natuurlijk even-wicht tussen droogte en regen, vochtigheid en temperatuur, kortom een gebied met mogelijkheden voor de productie van kwaliteitswijnen.
Het gebied heeft zijn eigen unieke druivenvariëteiten, klimaat en bodems en is één kweekplaats van research en ontwikkeling van nieuwe wijnen, waarvan sommige op buitenlandse markten reeds aanzienlijk succes boekten. Vanwege het expirimentele karakter zijn vrijwel alle druivenrassen toegestaan. Het meest voorkomend zijn echter de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Chenin Blanc Gewürztraminer en de inheemse rassen Tempranillo, Moristel, Garnacha, Viura en Alcañón.
In de winter valt in dit gebied genoeg regen, maar de zomers zijn vaak te droog, waardoor irrigatie van de wijngaarden absoluut noodzakelijk is. Een groot voordeel is echter wel dat de bodems goed draineren door het de grote hoeveelheid kalk en calcium. Hoewel het gebied vrij klein van omvang is en er maar een handvol producenten actief is, zijn de wijnen zeer de moeite waard.

Sorry, no posts matched your criteria.