D.O. Ribeiro

Rieberio is een wijngebied in het noordwesten van de provincie Ourense in Galicië, in de valleien van de rivieren de Miño, Arnoia, Avia en Barbantiño. Het beslaat 30 vierkante km. Het wijngebied kent een lange traditie in het maken en exporteren van wijn. Men zegt dat de eerste wijngaarden werden aangeplant door de Romeinen. Vanaf de Middeleeuwen tot de 18e eeuw stond Ribeiro bekend om het maken van uitstekende zoete wijnen (vinos tostados), gemaakt van de gedroogde druiven, allang voordat Andalucië en De Canarische Eilanden hiermee begonnen. Deze wijnen werden gedronken door de pelgrims op hun tocht naar Santiago. En grote hoeveelheden werden geëxporteerd naar Engeland.

De wijngaarden liggen tussen 75 en 400m boven de zeespiegel, tegen de sleile vallei-hellingen wordt gebruik gemaakt van terrassen. De grond bevat graniet, steen en steengruis waardoor de grond een goede structuur heeft en het zonlicht weerkaatst op de wijngaarden.
Het klimaat kent invloeden van de Atlantisch Oceaan alsook van de Middellandse zee; vochtig maar ook heet, met een gemiddelde temperatuur van 14.5 graden. De druiven hebben geen probleem om te rijpen en al hun aroma’s en zuren te bewaren. Er valt veel regen gedurende het hele jaar, met uitzondering van de drie maanden in de zomer, wanneer het droog en warm is.
De witte wijnen representeren 80% of de wijnproductie in de Ribeiro en wordt vooral gemaakt van de Treixadura-druif, een autochtone druivensoort. Andere druivensoorten zijn de Albariño, Godello, Torrontés, Loureira, Macabeo en Albillo. De rode wijnen worden gemaakt van de soorten Caiño, Ferrón, Sousón, Brancellao, Mencía, Garnacha en Tempranillo.

Sorry, no posts matched your criteria.