D.O. Montilla-Moriles

Montilla-Moriles is een wijngebied gelegen in het zuidelijke deel van de provincie Cordoba. Dit wijngebied staat vooral bekend om zijn zoete dessert-wijnen, gemaakt op dezelfde manier waarop de sherry´s worden gemaakt.

Het is één van de warmste gebieden van Spanje, met in de zomer gemiddelde temperaturen van rond de 40°! Belangrijkste druif van de streek is de witte Pedro Ximenez, die meer dan 95% van de aanplant vertegenwoordigt. Door de zon, bevat deze druif ongewoon veel suikers. Dit gebied is het land van de genereuze wijnen en de zoete wijnen. Hetzelfde systeem als in Sherry, met dit verschil dat de fino hier niet versterkt is.

Voor de zoete wijnen, de befaamde Pedro Ximenez, wordt een heel apart procédé toegepast: na de pluk worden de druiven op matjes te drogen gelegd tot ze indrogen tot rozijntjes. Deze rozijntjes worden dan geperst tot een uiterst zoete nectar met zoveel suiker dat ze niet kunnen uitgisten. Vandaar dat ze enkel vergist worden tot 1% en daarna gemuteerd met wijnalcohol tot 17%. Vele domeinen hebben gemillésimeerde vaten met ware schatten tot meer dan 100 jaar oud.

Sorry, no posts matched your criteria.