D.O. Alicante

In de afgelopen tien jaar heeft D.O. Alicante in toenemende mate respect verdiend voor zijn nieuwe lichte, frisse wijnen en interessante rode wijnen, geproduceerd door vooruitstrevende bodega’s. Het wijngebied kan in twee contrasterende delen worden opgesplitst. Het grootste deel ligt in de droge vallei van de Vinalopórivier, die zich uitstrekt achter de stad Alicante (in het dialect van Valencia ook Alacant genoemd). Hier deelt de Monastrelldruif de wijngaarden met nieuwe druivensoorten. Het tweede en kleinere deel, dat in 1987 in de D.O. werd opgenomen, is La Marina aan de noordkust, waar Moscateldruiven welig tieren in het warme en vochtige klimaat. Naast de nieuwe rode wijnen uit dit gebied, is de klassieke dessertwijn uit Alicante, Deze traditionele wijn wordt gemaakt van druivensoorten die aan de wijnstok overrijp mogen worden; hij heeft een hoog alcoholpercentage en kleurt van rood naar bruin naarmate hij ouder wordt. Net als in de andere gebieden rondom Valencia staat hier hoofdzakelijk Monastrell aangeplant, maar men vindt ook Garnacha en Merseguera. De zomerhitte heeft de verbouwingsmethode bepaald; de wijnstokken worden dicht bij de grond gehouden. Met het oog op mechanisch oogsten is er weliswaar geëxperimenteerd met draadgeleiding op hoge palen, maar dit wordt tegengehouden door het feit dat de wijnstokken het zwaar te verduren hebben door de intense hitte in de zomer.